Szókincs bővítő

Ha tetszett a 8 részes kisvideó sorozat, akkor kattints a gombra és nézd meg hogyan tanulnak házi feladat nélkül, háromszor gyorsabban a tanulók a Hollywood nyelvstúdióban! 
Ha megnéznéd a saját szemeddel, akkor kattints a gombra és gyere el az Ingyenes próbaórára

Mindannyian vágyunk arra, hogy nagy szókinccsel rendelkezzünk saját anyanyelvünkön és idegen nyelven is. Logikusan ettől reméljük, hogy könnyedén kommunikálhassunk. A nyelvoktató vállalkozások felismerték a nyelvtanulók eme vágyát és hirdetéseikben számtalan varázslatosan hangzó szókincsfejlesztő, szókincsbővítő “megoldást” kínálnak.

Nyelvizsgáztatóként néha tapasztalhattam a szavak puszta magolásának súlyosan káros kimenetelét. A legviccesebb talán az volt, amikor az egyik vizsgázó komoly arccal elmondta nekem, hogy ők minden vasárnap megeszik a nagymama házát, míg egy másik arról számolt be nekünk, hogy az anyukája egy könyv. 

Mit érdemes ebből megtanulni? A szavakat teljesen feleslegesen gyömöszölöd bele az agyadba keserves órákon át. A szavaknak, főleg az angol szavaknak, sok-sok jelentése van, és ráadásul az is előfordul, hogy egyetlen magyar szónak, akár hat különböző angol megfelelője van attól függően, hogy mit akarunk kifejezni. Az óra szó talán a jó példa erre. Van karóra, falióra, tanóra, 60 perces óra. Ezekhez más és más angol szó tartozik. Ha csak szavakat biflázol – watch – óra, watch – óra egy ponton könnyen mondhatod, hogy a kezeden egy falióra díszeleg, vagy hogy épp egy angol karórán ülsz. 

Tehát a szókincs fontos, de a szavak önálló tanulása, magolása, teljesen felesleges, időrabló tevékenység. Feleslegesen töltöd az idődet azzal, hogy szólistákat bemagolsz, úgy is csak annyi szóra fogsz emlékezni, melyeket mondatokban eleget gyakoroltál.