Sietni, haladni

A következő videóban arról beszélek neked, hogy mi a különbség van az amerikai angol és az angol angol között.

Ha holnap folyékonyan beszélnél angolul, már az is késő lenne? Ha jól tudnál angolul, akkor már most jobb munkahelyed, több fizetésed lenne és számos lehetőségről nem maradnál le.

A legtöbb nyelvtanuló feszülten áll a tanuláshoz. Siet, kapkod, és sajnos a legkevésbé sem arra figyel, amit éppen tanul. A fókusz a “haladáson”, véletlenül sem a tudás megszerzésén van.

És észre sem veszi, hogy ezzel éppen a lassító sávban halad. 

Azt figyeltem meg, hogy amikor kapkod a tanuló, mindent elront, rosszul mond, és éppen attól lesz lassabb, hogy sietni akar. Ez épp olyan, mint amikor valaki azért rohan a lépcsőn, hogy előbb leérjen. De annyira siet, hogy jól elvágódik, összetöri magát. Így aztán nem csak azon a napon nem ér le előbb, de még hetek és hónapok múltán is sántít. Nehogy azt hidd, hogy a kapkodás a tanulásban kisebb mértékben lassít le.  

Ha hiszed, ha nem, a titok az alaposságban rejlik. Az én tanulóim azért sokkal gyorsabbak, mint az átlag, mert mi mindent csak egyszer tanulunk meg, de akkor jól. Ez bizonyítottan gyorsabb és biztosabb megoldás. Felesleges kapkodni, meg kell állni, a dolgokat türelmesen megérteni, gyakorolni. Gyakorolni addig, amíg már jól nem megy, és csak ez után tovább haladni. 

Tapasztalatom szerint a kapkodás négyszer lassabb, mint a megfontolt haladás.