Majd én ezt otthon

A következő videóban arről beszélek, hogy mi a különbség a “beszélgetve tanulás” és a beszédtanulás között.

Ugye milyen jó lenne otthon, kényelmesen és gazdaságosan, ha lehet ingyen, megtanulni angolul! Ott vannak a jó kis szókártyák, applikációk, online felületek, az évek során beszerzett nagy rakás angol nyelvkönyvről már nem is beszélve. Minek nekem egy tanár?

Nekem ez olyan, mint az otthon edzés. Évekig edzettem otthon Norbi kick-box videóival a TV előtt, és sopánkodtam, hogy nincs eredmény. Aztán beiratkoztam egy edzőterembe. Az edzők segítségével olyan fizikai állapotba kerültem 40 pluszos, háromgyerekes anyukaként, hogy például képes voltam biciklivel egy nap alatt 210 km-eren körbetekerni a Balatont, és két nap alatt a dinári hegységen át, 250 km-ert megtéve, letekerni egészen a horvát tengerpartra. Edzők, edzőtársak és profi edzéstervek nélkül ez soha nem válhatott volna valóra. 

Nem állítom, hogy otthon, egyedül nem lehet megtanulni bármit, de valahogy ezek a megoldások csak nagyon ritkán és nagyon kivételes önfegyelemmel rendelkező személyeknek működnek. Te találkoztál valaha is bárkivel, akinek sikerült a nyelvtanulást otthon egyedül megoldania? Én még nem. 

A nyelvtanulás nem magányos dolog, beszélni szeretnél megtanulni, és ahhoz partnerek, tanár és tanulótársak szükségesek. A tanulásnak módszere van, a tananyagoknak felépítése, a tanuláshoz rendszeresség kell. A tanulóknak rengeteg kérdése van, visszajelzésekre van szükségük, miközben tanulnak. A motiváció is kopik, ahogy az idő múlik. Egy tanárnak sokkal több szerepe van annál, hogy csak úgy elmagyarázza a tananyagot: ő visszajelzést ad, motivál, bátorít, és nem hagyja neked, hogy ellógd az óráidat. A tanár motivációja hozzáadódik a te motivációdhoz, és ez nagyon kell ahhoz, hogy te elérd a célod.