Valaki végre

A következő videóban erről beszélek, hogy létezik-e és, ha igen, akkor mihez kell a nyelvérzék.

Nekem arra lenne szükségem, hogy valaki beszélgessen velem. Nincs olyan tanuló, aki legalább egyszer ezt nem vetné fel nekem. Teljesen logikusan gondolod azt, hogy ha szeretnél megtanulni angolul  beszélgetni, akkor egészen biztosan a beszélgetést kell gyakorolnod. 

Soha nem fogom elfelejteni azt a kínt, amit akkor éltem át, amikor egy erősen passzív olasz nyelvtudással felkerestem egy magán tanárt, és arra kértem, hogy velem ő csak beszélgessen. írni és olvasni már tökéletesen tudtam. Én nyökögtem, ő hallgatta. Itt jegyzem meg, hogy van az a pénz, amiért valaki hajlandó a nyökögésedet akár órákon át is hallgatni. De ha még csak a nyökögés lett volna a probléma, de nem jutottak eszembe a szavak. Ilyenkor ő udvariasan kisegített a szóval. Csak nagyon sok idő után jöttem rá, hogy micsoda illúzióban tartom magam. Már el is hittem magamról, hogy beszélgetünk, amikor ráismertem, hogy ő hallgat engem, néha hozzászól, és azzal, hogy folyamatosan kisegít a szavakkal és a nyelvtannal, azt az érzést kelti bennem, hogy beszélgetünk. Beszélgettünk? A nagy francot. 

Az anyanyelvi tanáros videómban azt már kifejtettem, hogy az anyanyelv módszer egy működő, érvényes módszer. Hosszú évek kemény igyekezete, órák ezrei kellenek hozzá ugyan, de bizonyítottan működik.
De ez a “nekem arra lenne szükségem, hogy valaki beszélgessen velem”, egy illúzió!
Egy fantasztikus – de időigényes módszer – megtévesztő utánzata!

Ha azt akarod, hogy valaki csak beszélgessen veled, intézd el, hogy a nap 24 órájában legyen veled, és rajta kívül mindenki angolul beszéljen a környezetedben, és te is csak angolul beszélj! Ennek a módszernek csak így van eredménye, és akkor is több ezer óra szükséges hozzá. 

Te fel vagy erre készülve időben és anyagilag?  Frusztrált leszel és azt fogod érezni, hogy én soha nem jutok el erre a szintre, de még a közelébe sem.

Bonyolultabban akarod majd mondani, mint ahol tudásodban tartasz és ezen bosszankodni fogsz. A jól begyakorolt mondatok adta magabiztosság nélkül nyökögni fogsz, de minimum akadozva tudsz majd megszólalni.  A leggyakrabban pedig lefagyás és teljes elbizonytalanodés lesz a vége.

A “beszélgetve” nyelvtanulás szintén az anyanyelv tanulásból fakadó logikus vágyunk. Ha azonban a legrövidebb és a legjobb megoldást szeretnénk, akkor a mondatok gyakorlása és a szövegkörnyezetben begyakorolt szókincs az, amire valójában szükségünk van.