az anyanyelvi tanár

A következő videómban arról beszélek, milyen otthon egyedül tanulni… 

Tapasztalatom szerint, 10-ből 11 nyelvtanuló esküszik arra, hogy jó lenne, ha egy tanártól tanulhatna angolul.

Egyszer nagy nehezen beszereztem egy igazi angol embert a nyelviskolámba, ő ráadásul angol tanár is volt. Igazi főnyeremény, gondoltam. Azonban nem telt el pár hét, már le is tudtuk szűrni, hogy a tanulók ettől nem haladtak gyorsabban, sőt valójában nagyon lelassultak és jól el is bizonytalanodtak. 

A nyelvtanulásban sokkal fontosabb az, hogy a tanár abban legyen profi, hogy neked a tanulásban a segítségedre legyen. Más dolog öntudatlanul helyesen tudni beszélni egy nyelvet és más dolog tudatosan használni és és érteni annak oktatásához. Az oktatáshoz létfontosságú egy jól felépített, kipróbált és bizonyított tananyag és egy olyan módszer, ami sokkal gyorsabb, mint az anyanyelv módszer.

Az anyanyelvünket 6 éves korunkig mintegy 17.000 órán át sajátítottuk el úgy, hogy még nem tudtunk sem írni, sem olvasni. Ez a módszer borzasztóan időigényes!

Az anyanyelvi tanár alkalmazása a nyelvoktatásban az anyanyelv módszer megtévesztő utánzata. Az anyanyelv tanulás módszerének az a lényege, hogy minden ébren töltött percben azon a nyelven beszél mindenki,  és mi kénytelenek vagyunk ezen a nyelven megszólalni. A TV és a rádió is ezt a nyelvet ontja ránk, vagyis mindenhol ezt halljuk. Mi ez ahhoz képest, hogy valaki heti 2-3 órában ezen a nyelven mond neked dolgokat?!