valaki végre

A következő videóban az anyanyelvi tanár legendájáról beszélek. 

Megértem, hogy ha te is erre vágysz, hiszen a legkedvesebb tanulási élményeink abból a korunkból származnak, amikor az anyukánk például megtanított minket magyarul, és az alsóban a tanító nénik megtanítottak minket írni, olvasni és számolni. 

Látni kell, hogy ezek a dolgok azért történtek tanulói pályafutásunk elején, hogy megszerezzük azokat az eszközöket, melyek segítségével már képesek leszünk önállóan tanulni. 

Az első éveink után a tanulás folyamata átvált arra, hogy az iskolában a tanár elmagyarázza a tananyagot, mi pedig otthon szépen egyedül megtanuljuk. Nyilván ebben kulcsfontosságú a tanár szerepe. 

Nekem például egy olyan legendás angol tanárom volt, abban a kis vidéki gimnáziumban, ahol megtanultam angolul, hogy az akkori egyetlen létező budapesti nyelvvizsga helyen, az ő neve egy márkanév volt. Ő csak küldte a diákokat a vidéki gimnáziumból, akik annyira ügyesek voltak, hogy végül minden vizsgáztató megtanulta ezt a nevet: Dr Ján László. Én neki köszönhetem azt, hogy megtanultam folyékonyan beszélni a gimnázium első 3 hónapja alatt. 

De figyeljük meg, Ján tanár úr mit tett hozzá az én nyelvtudásomhoz!

Elénk rakott egy gondosan felépített tananyagot. Felosztotta ezt nekünk a célhoz szükséges, kellően nagy adagokra. Meghatározta a tanulnivalók sorrendjét, majd ránk bízta, hogy tanuljuk meg. A számonkérésekben világossá tette az eredményhez szükséges elvárásokat.

Nyilván szívesen elmagyarázta a nyelvtant az órán, és segített, ha elakadtunk, de tevékenységének nagy része, dolgozatok, és szóbeli számonkérések biztosítása volt. Megjegyzem, egyáltalán nem volt sem kedves, sem türelmes. 

Nos a legendás Ján tanár úr a fején is pöröghetett volna, ha én, a tanuló nem vagyok képes és hajlandó annyi erőfeszítést beletenni a nyelvtudásomba, amennyi szükséges volt. 

Kérlek, hogy ne ess abba a hibába, hogy mástól várod azt, hogy megtanít téged, helyette találd meg azt a nyelvoktatót, aki használható módszerrel és tananyaggal rendelkezik és valóban segíteni tud neked abban, hogy te magad megtanuld.